Ušteda energije

Zamjena starih prozora novim PVC prozorima visokih performansi omogućuje Vam da u potpunosti vratite investiciju za nekoliko godina! Energetska učinkovitost Vaše kuće određuje visinu Vaših računa za energente. I upravo prozori igraju glavnu ulogu u gubitku topline zgrade, pridonoseći čak do 25% od ukupnog gubitka.

U modernoj arhitekturi staklo je dominirajući građevinski materijal. Velike staklene površine omogućavaju osvjetljenje prostorija za stanovanje i rad – to su kuće u kojima se dobro osjećate, a staklo pri tome ima odlučujuću ulogu kod štednje energije.
Vanjski prozori, vrata i krovni prozori po novoj regulativi moraju zadovoljiti koeficijent prolaza topline vrijednosti 1,4 W/m2K, što moraju zadovoljiti čitavom svojom površinom, u što su uključeni i krilo i štok, kao i naravno samo staklo.
Dvostruko ostakljenje koje srećemo kako na starim objektima ima koeficijent prolaza topline
između vrijednosti od 2,5 pa i do 3,0 W/m2K, što nikako ne zadovoljava nove propise.

Mjesto najvećih gubitaka energije na izoliranom objektu su prozori i vrata, gdje treba imati u vidu da samo krilo i štok u ukupnoj površini prozora zauzimaju 20 – 25 % (klasična konstrukcija) i u ukupnim gubicma su u sličnom omjeru. Vrijednosti koeficijenta toplotne provodljivosti kod npr. profila za štok i krilo SALAMANDER 3D su su ispod zahtjevanog i iznose 1,3 W/m2K.

Kao odgovor na nove propise, pojavile su se i nove tehnologije proizvodnje stakla i novi proizvodi.

Low-e je termoizolirajuće staklo nove generacije koje smanjuje gubitak topline 60-70% u usporedbi sa standardnim izo staklom. Uzrok je vrlo tanak ali izuzetno djelotvoran sloj plemenitog metala koji u infracrvenom polju djeluje kao reflektor (toplinski valovi se odbijaju smjeru izvora topline).
Low-e blokira gotovo 98% štetnih sunčevih zraka
Osim niske vrijednosti koeficijenta prolaza topline od 1,1 W/m2K i manje, LOW:E staklo nudi visoku provodljivosti dnevne svjetlosti i nizak stupanj propusnosti solarne energije što osigurava zaštitu od sunčevog zračenja.

Neke od prednosti Low-e stakla:

  • neznatno skuplje od običnog dvostrukog IZO stakla,
  • u estetskom smislu nema razlike (low-e premaz je neprimjetan),
  • ugrađuje se na potpuno jednak način kao i svako IZO staklo,
  • visoka provodljivost dnevnog svjetla odbijajući štetna zračenja,
  • znatna ušteda energije.

Ugradnja Low-e stakla trebao bi postati standard na zgradama koje se tek grade i koje će se u budućnosti graditi, a gdje se staklo ili stolarija treba zamijeniti, trebao bi biti jedini logičan izbor.